Side Walgreens

Walgreens

Hoboken,
New Jersey

The Challenge

Walgreens wished to convert a 1920s bank into a pharmacy. Essentially, the project involved building a functioning pharmacy footprint into the existing bank shell.

The goal was to maintain a maximum of the existing/original finishes, while rendering the pharmacy as close as possible to the client’s criteria. The biggest challenge lay in figuring out how to illuminate the building with modern lighting hung from plaster-detailed ceilings.

New lighting was installed on custom-built steel structures mounted to the perimeter walls – this set the lights out as far from the walls as possible. Specialized lighting bars were also set on the gondola uprights as supplemental lighting.

ARA worked with the design team to preserve and restore (where required) the beautiful 30-foot plaster-moulded architectural ceilings.

Installing modern mechanical systems was challenging, as we were not permitted to change certain aspects of the existing space. The building was under architectural preservation, so we had to work closely with the Building Department and the Architectural Preservation Board to install the new 25-foot-tall storefront system.

ARA made the existing granite stone exterior without notice of the repairs made. Existing and original chandeliers were removed and sent away for restoration to get them fully functional. The chandeliers were also mounted using a motorized system to allow for future service.